NOVA B-KLASA,ILI MERCEDESOVO ORUŽIJE ZA BUDUĆNOST

Mercedes-concept-bluezero-0.jpg

Mercedes se ubrzano priprema za Detroitski sajam automobila na kojem će predstaviti konceptni BlueZero. Novi Mercedesov koncept razvijen je na bazi aktuelnog serijskog modela B-klase, a BlueZero vjerovatno predstavlja njegovu sljedeću generaciju, koja, nadamo se, neće izgledati ni slično kao koncept. Mercedes je pokušao prenijeti neke elemente sa R-klase, ali očito je da eksperiment nije u potpunosti uspio.

Mercedes-concept-bluezero-1.jpg

Međutim, izgled ovog modela je u potpuno drugom planu jer je Mercedes pripremio tri “zelene” verzije, što je i suština “eksperimenta”. Prva i možda najvažnija verzija je BlueZero E-Cell. Osnovna karakteristika modela je električni motor koji crpi električnu energiju iz litjim-ionskih baterija. Motor razvija 100 kW (136 KS), što je nešto niža vrijednost od prosjeka današnjih dvolitarskih dizelskih motora.

Mercedes-concept-bluezero-2.jpg

 Naravno, najveći problem ove verzije je mala autonomija, koja iznosi stotinjak kilometara. Zbog toga je Mercedes razvio i drugu verziju – BlueZero E-Cell Plus. Druga verzija također je opremljena električnim motorom od 100 kW i 320 Nm obrtnog momenta, međutim, za čak šest puta veću autonomiju zadužen je mali trocilindrični turbo motor, koji je trenutno u ponudi u Smartovim automobilima.


Mercedes-concept-bluezero-3.jpg

Konačno posljednja verzija BlueZeroa pogonjena je motrom koji crpi energiju iz hidrogena. Naime, BlueZero F-Cell opremljen je istim električnim motorom kao i prethodne dvije verzije, ali s obzirom na to da energiju crpi iz hidrogena, nema izduvnih gasova, dok je snaga na zadovoljavajućem nivou.

Mercedes-concept-bluezero-4.jpg

Bez obzira na tri verzije  koje će biti predstavljene na Sajmu automobila u Detroitu, za očekivati je da 2010. godine, kada se očekuje pojavljivanje nove B-klase, u prodaju pristigne i jedna verzija pogonjena “alternativnim” gorivom.

12.12.2008

Komentariši